Over amateurschilder

Ben je een amateurschilder? Leuk! Ik ook.

Vroeger

Uren kon ik op mijn kamer zitten tekenen, knutselen en schilderen. Nooit was er een tekort aan creativiteit, nooit een doel. Alleen maar maken.

In de loop van de jaren werd het steeds belangrijker voor me om Mooie Dingen te maken. Vooral Mooie Dingen die iedereen mooi zou vinden (of waar ik een goed cijfer voor kon krijgen op school). Ik leerde hoe ik een schilderij of tekening kon maken die goed leek op de fotoreferentie. En mijn doel werd vaak bereikt: mensen vonden dat ik Mooie Dingen maakte.

Zelf vond ik er echter niks meer aan. Want mooi is niet altijd leuk. Ik raakte alle interesse voor creëren kwijt en heb jarenlang geen potlood of kwast meer aangeraakt.

Toen

Een aantal keren probeerde ik mijn kwast weer op te pakken. Maar zonder succes. Ik raakte gefrustreerd dat ik veel technieken verleerd was, ik vond het vervelend dat mijn werk niet meer voldeed aan mijn eigen hoge verwachtingen en ik liep regelmatig vast. Dan zette ik het werk weg en kwam er nooit meer aan, want ik wist gewoonweg niet meer hoe ik kon doorgaan.

Kortom: ik vond het nog steeds helemaal niet leuk en ik legde na veel frustratie de kwast weer weg.

Nu

Inmiddels ben ik weer aan het schilderen. En nu voelt het anders. Mijn doel is om weer lol te hebben in het schilderen. Om te experimenteren. Te leren. En te prutsen. Kijken wat ik leuk vind, waar ik blij van wordt en welke vormen, kleuren en materialen ik wil gebruiken. 

Heb ik nog steeds frustraties? Jazeker! Wil ik nog steeds Mooie Dingen maken? Stiekem wel, maar ik probeer te leren dat het oké is als ik het zelf lelijk vind. Soms maak ik iets wat ik zelf lelijk vind, maar waar ik veel van heb geleerd. 

Over Amateurschilder

Aangezien ik dus eigenlijk juist niet meer wil schilderen voor een ander is een website rondom schilderwerk misschien een vreemde keuze. Want mijn eigen werk publiceren nodigt juist uit tot een hoop meningen (IEK! straks vinden ze het lelijk!!!). 

Maar aan veel schilderen zitten ook praktische punten:

  • Waar laat je al je schilderwerk als je er klaar mee bent?
  • Hoe gaan anderen om met hun schilderwerk? Hebben zij een plek waar ze het laten?
  • Zijn er mensen die amateurkunst willen kopen? Want op den duur heb je alle familie, vrienden en vage kennissen ook wel genoeg cadeau gedaan 🙂

Vanuit die vragen én de liefde voor kunst uit liefhebberij weer terug te krijgen/brengen ben ik deze website gestart.

Liefs,
Dorien (amateurschilder)